Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Commissie beweegrichtlijnen een nieuwe beweegrichtlijn uitgegeven. In deze richtlijn zijn wetenschappelijke ontwikkelingen omgezet in een advies om actief te blijven voor zowel kinderen als volwassenen. Het zal geen verrassing zijn dat het advies is om meer te bewegen, maar de commissie geeft ook aan dat beweegprogramma’s zoals de Health Tour BMI en Tour 66 stimulerend werken. Wil jij ook meer gaan bewegen? Kom langs voor een proefles of voor meer informatie over een van onze beweegprogramma’s.

Klik voor het gehele rapport

Helaas beweegt in Nederland zo’n 55% van de inwoners te weinig blijkt uit onderzoek. Wat al kan helpen is dat mensen bewegen integreren in hun dagelijks leven, bijvoorbeeld door lopend of op de fiets naar school, werk of de supermarkt te gaan. Zo kom je snel aan de 150 aanbevolen minuten beweging.

De nieuwe beweegrichtlijn voor volwassenen luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Voor volwassenen en ouderen zorgt meer bewegen voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptonen. Verder is er door actief te blijven een kleinere kans op borst- en darmkanker. Specifiek bij ouderen verlaagt bewegen het risico op botbreuken en verbeterd het de spierkracht en loopsnelheid.

Voor kinderen van vier tot en achttien jaar geldt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Voor kinderen zorgt meer bewegen op een betere botkwaliteit, spierkracht en fitheid. Het verminderd de kans op overgewicht en obesitas. Daarnaast neemt het risico op depressieve symptomen af.

Wil je zelf gezonder worden door meer te gaan bewegen, wij kunnen je alles vertellen over de positieve gevolgen van meer bewegen. Dus kom in beweging en kom (lopend of op de fiets) langs voor een proefles!

 

 

Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Commissie beweegrichtlijnen een nieuwe beweegrichtlijn uitgegeven. In deze richtlijn zijn wetenschappelijke ontwikkelingen omgezet in een advies om actief te blijven voor zowel kinderen als volwassenen. Het zal geen verrassing zijn dat het advies is om meer te bewegen, maar de commissie geeft ook aan dat beweegprogramma’s zoals de Health Tour BMI en Tour 66 stimulerend werken. Wil jij ook meer gaan bewegen? Kom langs voor een proefles of voor meer informatie over een van onze beweegprogramma’s.