logo-fysiotherapie


Oedeemtherapie


Het lymfsysteem speelt een belangrijke rol in ons lichaam: het zorgt voor de productie en afvoer van lymfvocht. Dit lymfvocht is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem en transporteert eiwitten. Indien een probleem ontstaat in de afvoer van lymfvocht kan men lymfoedeem ontwikkelen, dit is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het weefsel.

Lymfoedeem kan een primaire oorzaak hebben, het lymfsysteem is dan door een aangeboren afwijking niet goed aangelegd. Het kan ook een secundaire oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een operatie of ongeval waarbij het lymfsysteem beschadigd wordt, het verwijderen van lymfklieren bij kanker, maar ook als gevolg van stress of dystrofie.

Oedeemtherapie

Bij oedeemtherapie worden lymfeoedemen behandeld. Ledemater worden door de zwellingen pijnlijk, zwaar en vermoeid. Als dagelijkse bezigheden een zware last worden of niet meer kunnen worden uitgevoerd, biedt fysiotherapie vaak een oplossing.
Oedeem/lymfeverstoring treedt vaak op na:
Kneuzingen
Operaties
Bestraling en chemotherapie bij kanker
Spannings- en angstklachten
Vele vormen van (langdurige) hoofdpijn

Behandeling

De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Hierbij heeft de therapeut een scala een behandelmogelijkheden tot zijn beschikking:
Manuele lymfdrainage
Oefentherapie
Ademhalingsoefeningen
Ontspanningstherapie
Compressietherapie
Lymfetaping

Therapie bij Core Active

Afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten wordt samen met u de beste behandelwijze opgesteld. Sophie is binnen Core Active gespecialiseerd in oedeemtherapie. Wilt u meer weten over oedeemtherapie bij Core Active, neem dan contact op.

Oedeemtherapie bij Core Active

Oedeemtherapie Amsterdam West, de Baarsjes.