Minder fysiotherapie in het aanvullend pakket in 2018

bekijk uw zorgaanbieder in 2018

Vorige week was de laatste week waarin de nieuwe premies voor 2018 bekend werden gemaakt. Bij veel verzekeraars wordt het basispakket een paar euro duurder. Voor veel aanvullende pakketten geldt dat er steeds minder behandelingen worden vergoed. Zo is er minder geld voor de orthodontist beschikbaar en worden minder fysiotherapiebehandelingen vergoed.

Minder geld voor de zorg

Steeds minder mensen hebben een aanvullend pakket. In 2007 had zo’n 93% van de verzekerden een aanvullend pakket, in 2017 is dit nog 84%. Deze daling is een probleem, omdat de mensen die bewust kiezen voor een aanvullend pakket veel zorgvergoeding nodig hebben. Gezonde mensen betalen hier dus minder aan mee, waardoor er minder geld bij de zorgverzekeraars binnen komt. Hierdoor stijgen de kosten voor de verzekeraars, en dus stijgen de premies mee.

Chris Oomen, directeur van verzekeraar DSW herkent dat en snijdt volgend jaar ook in de vergoedingen. Het kan niet anders, zegt hij. “Zolang mensen steeds gerichter kiezen – als ze iets hebben dan verzekeren zich en als ze niets hebben, nemen ze geen aanvullende verzekering – dan krijg je steeds meer kosten, en steeds minder opbrengsten. Dat moet dan leiden tot een hogere premie, of een beperking van het pakket.”

Waar mensen zich voorheen goed lieten verzekeren voor het geval er iets mis mocht gaan, zijn ze nu bewuster van de mogelijkheden en de kosten. Men kijkt vaak eerst wat ze voor klachten hebben en waar ze mogelijk tegenaan kunnen lopen. Hierop stemmen ze de verzekering af, weten wat ze mogen opmaken en betalen dus enkel minder vaak ‘overbodige’ premie..

Minder fysiotherapie

Door de veranderingen in de pakketten van de verzekeraars worden sommige behandelingen in 2018 minder vergoed. Nog maar 27 in plaats van 36 behandelingen bij de fysiotherapeut bijvoorbeeld. Peter Ruys van zorgkiezer.nl: “Opvallend dat een verzekeraar eerst onbeperkt fysio aanbood, en daar nu echt grenzen aan aan het stellen is. De mensen die eerst verzekerd waren dachten ‘mooi, goed geregeld, heb zorg nodig en kan het altijd krijgen’, daar is nu een grens ingebouwd en voor die mensen is dat heel vervelend.”

Bekijk en bereken

Bekijk dus kritisch wat je voor verzekerd wil hebben in 2018. Als je niet overstapt naar een andere verzekeraar, is het advies om te checken of je nog wel hetzelfde vergoed krijgt. In de Vergoedingen-Vergelijker hieronder kunt u eenvoudig opvragen welke zorgverzekeraars onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Hieronder kun je eenvoudig jouw gegevens achterlaten en zo bekijken welke verzekeraar bij je past.

 

 

Elke zorgverzekeraar biedt qua inhoud en dekking hetzelfde basispakket aan, dit is bij wet verplicht. Wel kunnen er verschillen zitten in een aantal andere factoren:

  • De zorgpremie – het bedrag wat je per maand (of per jaar) betaalt aan je verzekeraar
  • De polis – er zit een groot verschil tussen de restitutie- en naturapolis. Kijk hiervoor onder het kopje “zorgkeuze”
  • Het klantcijfer – hoe tevreden zijn andere Nederlanders met de zorgverzekering/verzekeraar? Wat zijn de plus- en minpunten van de verzekeraar?
  • Het eigen risico – hoeveel risico ben jij bereid te lopen? Een hoger eigen risico kan soms aantrekkelijk zijn, aangezien de zorgpremie daalt. Kijk ook voor meer informatie onder het tabje “Eigen risico”
  • Een aanvullende zorgverzekering – soms is een basisverzekering niet genoeg, vergelijk dus ook de dekking en kosten van de aanvullende pakketten bij verschillende verzekeraars
  • Collectiviteit – veel zorgverzekeraars geven collectiviteitskortingen, bijvoorbeeld bij het verzekeren van het hele gezin bij dezelfde verzekeraar. De korting kan oplopen tot wel 10 procent op de zorgpremie.

Wij geven enkel algemene informatie over de hierboven genoemde zorgverzekeraars. Helaas toont de zorgvergelijker niet alle beschikbare zorgverzekeraars in Nederland.